Parasport Danmark logo hvid.png

Mr. Murderball

Leon Jørgensen skyr rampelyset, men er en af Danmarks mest iøjnefaldende profiler på banen. Landsholdsanføreren nærmer sig karrierens efterår, men ambitionerne og dedikationen til kørestolsrugby er større end nogensinde.

FOTO: LARS EMIL EGEBERG SIMONSEN
FOTO: LARS EMIL EGEBERG SIMONSEN

Tekst: Jannik Lund Andersen

 Der er i skrivende stund under 50 dage til VM i kørestolsrugby i Vejle, og Leon Jørgensen er gået all in. Igen. Sådan har det været on and off, siden han for 14 år siden stiftede bekendtskab med den spektakulære og ofte hårdtslående sport, men tændingen denne gang er alligevel noget særligt. 

- Jeg glæder mig virkelig meget til VM i Vejle. Det er en stor motivation efter PL (i Tokyo, red.) med tomme tribuner, at vi får mulighed for at spille foran danskerne. Det var pissefedt til EM i 2019, og jeg håber virkelig, både holdet og publikum kan leve op til det, siger Leon Jørgensen. 

Sammen med landsholdskammeraterne besnærede han det vejlensiske publikum og vandt EM-sølv foran udsolgte tribuner i DGI Huset for tre år siden. Den erklærede målsætning denne gang er en plads i semifinalen, og kaptajnen ved godt, at Danmark ikke kommer sovende til et stort resultat, når USA, Japan og Storbritannien er blandt gæsterne. 

- Vi er rigtig stærke, men vi har også manglet lidt. Der er nogle ting, der skal falde på plads nu. Mand for mand kan vi køre op mod alle, men vi har manglet lidt is i maven. Vil jeg være skuffet, hvis vi ikke når målet? Ja, det vil jeg nok. Vi arbejder faktisk rigtig hårdt for, at det skal lykkes, siger han. 

Det hårde arbejde indebærer daglig styrketræning og cardio, to ugentlige træningspas på Frederiksberg-holdet Falcons, hvor halvdelen af landsholdet optræder, samt videoanalyse og scouting af de kommende VM-modstandere.

Det er en stor motivation efter PL med tomme tribuner, at vi får mulighed for at spille foran danskerne.

Dertil kommer en månedlig træningssamling med landsholdet – senest fem dage på hjemmebanen Musholm, hvor Australien og Canada gæstede Danmark i en tidlig VM-styrkeprøve. 

- Der er familien, og så er der kørestolsrugby. Der er ikke tid til så meget andet, konstaterer han. 

LEON JØRGENSEN. FOTO: BESTSELLER FOR DIF OG TEAM DANMARK
LEON JØRGENSEN. FOTO: BESTSELLER FOR DIF OG TEAM DANMARK

Om Leon Jørgensen 

Alder: 37 år 

Født: Bornholm 

Bopæl: Jyllinge 

Handicap: Medfødt muskelsvind 

Klub: Parasport Frederiksberg Falcons 

Klassifikation: 3.0 point-spiller 

Forelsket i kørestolsrugby
Familie og kørestolsrugby er nært forbundet for Leon Jørgensen, der mødte sit livs kærlighed ved dommerbordet til EM i Hillerød i 2009. Carina var frivillig table official, og Leon var en ung profil i den danske trup. 

- Det er jo ellers ikke fordi, jeg altid har det bedste forhold til dommerne, men jeg syntes, hun så sød ud, og jeg gjorde, hvad jeg kunne for at komme til at tale pænt til hende i løbet af mesterskabet, fortæller han. 

Efterfølgende holdt Carina og Leon kontakten igennem et par år, inden de officielt blev kærester på langdistance i 2011 – hun boede i Storkøbenhavn, læste til sygeplejerske og var frivillig i Ballerup-klubben Copenhagen Ballcrackers. 

Leon Jørgensens forhold til kørestolsrugby var modsat ikke kærlighed ved allerførste blik.

Som ung med muskelsvind havde han langsomt erkendt, at kørestolen måtte blive en del af hverdagen. For at gøre op med en lidt usund livsstil og møde ligesindede flyttede han fra Bornholm til Egmont Højskolen i Hou for at kickstarte en mere aktiv tilværelse. Her kom han hurtigt i gang med kørestolsbasket i Lavia Aarhus. 

- Jeg spillede det i et års tid, men var hånden på hjertet ret dårlig. Jeg havde udfordringer med bolden pga. min håndfunktion, så jeg blev overtalt til at prøve kørestolsrugby i Viborg, siger Leon Jørgensen. 

Men sporten, der internationalt var blevet populær under betegnelsen murderball, levede ikke rigtig op til sit hårdtslående ry. 

- Jeg var ret skeptisk, for det så sgu lidt kedeligt ud, og der var ikke meget gang i den til træningen. Men efterhånden som jeg fik prøvet det nogle gange, blev jeg grebet af intensiteten og stolekontakten, siger Leon Jørgensen, der hurtigt fik landsholdsdebut. 

I et års tid holdt han fast i at dyrke begge kørestolsidrætter, men så begyndte holdkammeraterne i Lavia at beklage sig over, at han kørte lidt for meget ind i dem. Sammen med Torben Nygaard, der i 2010 blev landstræner for kørestolsrugby i Parasport Danmark, var han derfor med til at starte en ny klub op i Aarhus for at bruge mere tid på træning og mindre tid på logistik. 

- Vi kom til at hedde Burnouts, fordi der var parkeret en udbrændt bil foran hallen, da vi skulle vælge vores holdnavn. Til at starte med var vi bare fire basketspillere, men vi blev ret hurtigt et af de stærkeste hold med en del landsholdsspillere, siger Leon Jørgensen, der var med til at sikre DM-titlen til klubben i 2013 inden han drog mod Frederiksberg og rivalerne Falcons for at flytte sammen og stifte familie med Carina. 

Et familiefællesskab
Selv med to børn i hjemmet nu, er kørestolsrugby stadig et hot topic mellem ægteparret, og når Leon ikke er væk med landsholdet, er Carina jævnligt til større mesterskaber og turneringer som ansvarlig for dommerne – en rolle hun også har i år både til VM i Vejle og B-EM i Norge i år.  

- Hun er meget involveret i sporten internationalt, og vi snakker selvfølgelig en del om kørestolsrugby. Det fylder helt naturligt ikke helt lige så meget som tidligere, nu hvor der er skolegang og børnehave at forholde sig til, men hun er i hvert fald en evig påmindelse om, at jeg ikke skal diskutere for meget med dommerne, siger Leon Jørgensen, der også nyder at tage drengene med til kørestolsrugby. 

- Både Carina og jeg har dem jævnligt med ude. De synes, det er sjovt at få en tur i stolene, og de er også ret vilde med, når de kan se Danmark spille i fjernsynet, siger han. 

Hvor kørestolsrugby fylder marginalt mindre ved middagsbordet, end det har gjort tidligere, er landsholdet i kørestolsrugby til gengæld blevet en bonusfamilie, der også optager en stor plads i Leon Jørgensens liv.  

Selvom den afdæmpede bornholmer er naturligt afmålt som person, har han med tiden indtaget en central rolle i landsholdshierarkiet. 

- Sporten og holdet er jo blevet en stor del af min identitet, og jeg prøver at være et eksempel, når det handler om træningsdisciplin. Som anfører skal de andre spillere kunne komme til mig, og jeg skal være trænernes forlængede arm. Jason (landstræner, red.) taler jo ikke ret højt, og jeg råber til gengæld rigtig højt, når kampene er i gang, så jeg hjælper også med at lave kaldene, siger han.  

Ansvar tager Leon Jørgensen også på klubplan, hvor en stor del af landsholdstruppen træner sammen i Falcons. I en del år har han udgjort halvdelen af klubbens trænerduo, og rollen giver ham mulighed for at få taktikken fra Jason Regier, der til daglig bor i Colorado, USA, bragt i spil. 

Leon Jørgensens VM-favoritter

Japan: De har virkelig mange hurtige og stærke spillere, der kan aflevere rigtig godt. De sætter et enormt tryk på modstanderne, så de laver mange fejl. Hvis vi skal slå dem, skal vi virkelig have is i maven og fokus, når vi har bolden, så vi ikke smider den væk.  

 

USA: Vi har ikke spillet mod dem i fire-fem år, men niveauet er bare så højt derovre. Der er virkelig stor konkurrence for at komme med på det amerikanske landshold, så de har bare et stort drive og kan sammensætte et hold, der passer rigtig godt sammen. De har en helt ny træner ved roret, men det, tror jeg, er en god ting for dem. 

Danmark: Vi skal tro på os selv. Når vi spiller mod nogen, der har vundet guld, skal vi turde tro på, at vi kan slå dem. Det skal jo ske på et tidspunkt, det er det, vi træner mod. Vi skal have ro på, når vi har bolden, og flytte den de rigtige steder hen. Vores force er, at vi har en bred og sammentømret trup, hvor vi kan skifte ud og rotere og stadig holde et højt niveau. Der er helt klart nogle af de andre hold, der er mere afhængige af en enkelt profil eller to. 

Næste generation
Som klubtræner ærgrer det ham, at bredden er blevet mere usynlig i dansk kørestolsrugby, samtidig med at niveauet i toppen er blevet skyhøjt. 

- Der er desværre ikke ret mange spillere lige nu. Rekrutteringsmulighederne er selvfølgelig lidt begrænsede pga. kravene til fysisk funktion, men der er nok også nogle, der synes, det er lidt for voldsomt. For noget tid siden havde vi en spiller til prøvetræning, der helst ikke ville tackles, og så er det altså svært at spille med, siger han. 

 

 

Når Leon Jørgensen ikke er på banen, har han en fast position ved siden af landstrænerteamet på sidelinjen. Foto: Lars Møller.
Når Leon Jørgensen ikke er på banen, har han en fast position ved siden af landstrænerteamet på sidelinjen. Foto: Lars Møller.

Problemet med få spillere er til tider så stort, at flere af de danske klubber har svært ved at stille hold til DM, og i sidste ende risikerer det også at ramme landsholdet, når de etablerede profiler stopper, og nye kræfter skal træde til. Den udfordring vil Leon Jørgensen være med til at løse. Hvor han tidligere har været meget tilbageholdende og i vid udstrækning har ladet mere frembrusende holdkammerater om at indtage rampelyset, er han i højere grad indstillet på at bruge sin historie og person til at inspirere andre. 

- Jeg kan stadig ikke holde ud, når jeg bliver kaldt ”such an inspiration” af medierne og sådan noget. Det gider jeg virkelig ikke. Men hvis jeg kan være med til at vise andre, der er i samme båd, hvad der kan lade sig gøre, så vil jeg gerne det. Kørestolsrugby har givet mig min familie og rigtig mange fede oplevelser, så jeg vil også gerne give noget tilbage, inden jeg selv stopper, siger han og understreger samtidig, at han ikke er færdig endnu. 

Leon Jørgensen ved EM i Vejle i 2019. Foto: Lars Emil Egeberg Simonsen.
Leon Jørgensen ved EM i Vejle i 2019. Foto: Lars Emil Egeberg Simonsen.

- Indtil videre er kroppen med på det, jeg gerne vil have den til, så mit mål er i hvert fald, at jeg kan være med til at tage holdet til de Paralympiske Lege i Paris i 2024. 

Men først gælder det VM i Vejle, hvor Leon Jørgensen og det danske landshold møder Brasilien i åbningskampen den 10. oktober. 

VM i kørestolsrugby i Vejle 

Verdens 12 bedste kørestolsrugbylandshold tørner sammen i DGI Huset Vejle fra den 10.-16. oktober, når Parasport Danmark, Vejle Kommune og Sport Event Denmark er værter for VM i kørestolsrugby. 

Danmark spiller åbningskamp mod Brasilien mandag den 10. oktober kl. 17, og alle landsholdets kampe kan opleves live i Spektrum eller ses på DR. 

Se hele kampprogrammet og køb din billet på https://2022wrwc.com